PARTNERCONTENT

Kathleen De Rycke (Amelior): “Veerkracht in tijden van Corona”

Tekst Kathleen De Rycke

Het coronavirus houdt ons in zijn ban en waarschijnlijk nog voor even. Stress en angst helpen ons normaal gezien om snel in te grijpen bij gevaar en adequaat te reageren om de situatie te stabiliseren. Maar nu is het gevaar onzichtbaar en de onzekerheid groot. Ons stresshormoon blijft hoog, de aanpassing blijft moeilijk.

En toch kunnen we deze spiraal omdraaien. Met enig inzicht in de dynamiek van stress en vooral ook van veerkracht komen we er met z’n allen weer bovenop!

Tip 1: denk positief

Onze gedachten zijn een krachtige tool. Het gevoel van stress is niet enkel het gevolg van de gebeurtenis op zich, maar ook en vooral van de manier waarop men de situatie ervaart, bekijkt en interpreteert. Verander irrationele, vaak negatieve gedachten naar rationele en constructieve ideeën. Door positieve gedachten te integreren in de eigen manier van denken, kunnen we ons stressniveau naar een gezond niveau herleiden.


Sommige uitspraken kunnen hierin helpen: neem het dag per dag, ga de uitdaging aan, niet het probleem, zoek de positieve kant die leidt tot vernieuwing, tot het anders omgaan met jouw realiteit, laat je inspireren of inspireer zelf,…

“Het komt erop neer je regelmogelijkheden te verhogen en de sociale context te bewaken.”

Kathleen De Rycke, Senior Consultant People Management Health & Wellbeing bij Amelior

Tip 2: het JDC-model kaderen voor corona

Het Job Demand Control Model (JDC-model) van de Amerikaanse socioloog Robert Karasek is één van de bekendste modellen met betrekking tot werkdruk en werkstress. De twee belangrijkste aspecten zijn de taakeisen (uitdagingen) en regelmogelijkheden (controle over de uitvoering van de taken).


Het is duidelijk dat de vele eisen die op ons afkomen een combinatie zijn van de taken komende van de job én van de thuisomgeving. Kijken we naar de regelmogelijkheden, dan moeten we er geen doekjes om winden: die zijn, zacht uitgedrukt, beperkt. We doen niet wat we willen. Het komt er dus op neer je regelmogelijkheden te verhogen en de sociale context te bewaken. Het betekent ook zelfzorg, ontspanning zoeken – meermaals per dag door te bewegen, te sporten, de natuur op te zoeken, te lezen, op te ruimen,… Met andere woorden, door de sleur van elke dag te doorbreken. Vooral tijdens deze ongeziene crisis vraagt het een extra inspanning om tegemoet te komen aan die sociale context.

Regelmogelijkheden:

  • Planning opstellen en structuur brengen in je dagdelen.
  • Routine, zelfde uur opstaan, zelfde uur gaan slapen.
  • Duidelijke afspraken maken met huisgenoten.
  • Leg de lat iets lager, op werkvlak maar ook daarbuiten.
  • Ken je energiecurve en plan taken in functie van je energieniveau.
  • Vervang het woord tijd door prioriteit.

Zelfzorg:

  • Beweeg (liefst buiten in de natuur).
  • Sport.
  • Let op je ademhaling, buikademhaling bij voorkeur.
  • Neem regelmatig een pauze.
  • Wees creatief, probeer eens iets nieuws.
  • Laat los: aanvaard wat je niet kan veranderen en verander wat je kan.

Conclusie

De coronacrisis is van een ongeziene omvang. Er bestaan geen standaardoplossingen. Het is zoeken naar wat werkt voor jou, en streven naar positivisme en connectie.

Logo amelior kleur baseline
Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER