Loading Events

« All Events

Partnerevent: (Duurzaam) ontslag

24 juni @ 12:30 - 17:30

iStock 1152229652

Partnerevent: (Duurzaam) ontslag

Claeys & Engels - Vorstlaan 25 - 1170 Brussel

24 juni 2024

12u30 - 18u30

(Duurzaam) ontslag

In tijden van duurzame inzetbaarheid en structurele krapte zetten we in op duurzame loopbanen. We werven talent met het oog op de lange termijn en zetten in op onboarding en interne mobiliteit. Mensen zijn ons belangrijkste kapitaal en we willen hen zo lang mogelijk gemotiveerd, geëngageerd, gezond, gelukkig en goed opgeleid aan boord houden. Zeker met het oog op groei.

Maar soms moet er ook afscheid genomen worden. Omdat de context dat vereist of omdat beide partijen niet langer het beste in elkaar naar boven brengen. We stellen vast dat er in verhouding veel minder tijd, aandacht, energie en middelen worden besteed aan exit management en offboarding. Ontslag wordt doorgaans verengd tot iets procedureel, waar we zo snel mogelijk van af willen zijn en waarbij de onderneming voornamelijk de risico’s op juridisch vlak wenst af te dekken. Nochtans maakt ook deze fase deel uit van een duurzaam HR en people beleid. We onderschatten de impact ervan op de medewerkers die vertrekken (én zij die blijven), maar ook op het potentieel op langere termijn: niet alleen getuigt het van respect om medewerkers ook in deze fase te erkennen en te waarderen, vertrekkende medewerkers kunnen ook nog terugkeren (boomerang); ze kunnen fungeren als ambassadeurs of ze worden klant of partner.

In deze #ZigZagHR Live ism Claeys & Engels, zoomen we in op de verschillende lagen van ontslag, trekken we het thema open en maken we bespreekbaar waar nog te veel over gezwegen wordt. We onderzoeken ook wat de rol van HR is om te komen tot een duurzame exit.

PROGRAMMA

  • 12u30 – 13u30 onthaal 
  • 13u30 – 14u00 Duurzaam individueel ontslag – Olivier Wouters, Partner Claeys & Engels
  • 14u15 – 14u45 Duurzaam collectief ontslag – Hanne Cattoir, Senior Associate Claeys & Engels
  • 15u00 – 15u30 De zoektocht naar een (meer) menselijk ontslag- en exit-beleid – Peggy De Prins, Professor (sustainable) HRM AMS
  • 15u30 – 16u00 pauze
  • 16u00 – 16u45 panelgesprek met Q&A
  • 16u45 – 18u30 netwerkreceptie

DEELNEMEN
Dit event is enkel voor interne HR professionals. Wil je deelnemen? Stuur een mail naar Lesley.

Sprekers

Olivier Wouters

Olivier Wouters

Claeys & Engels
Olivier startte in 1999 zijn carrière als advocaat aan de balie van Brussel bij Claeys & Engels, in 2009 werd hij vennoot en vandaag bekleedt hij de functie van Managing Partner van het kantoor. Olivier adviseert en begeleidt bedrijven bij individueel en collectief ontslag, reorganisatie projecten, fusies en overnames, veranderingstrajecten en strategische interne communicatie in dit kader, harmonisatie projecten, sociaal overleg, onderhandelingen met de vakbonden, rechten en plichten van personeelsafgevaardigden, sociale verkiezingen, stakingen, managementovereenkomsten, platformeconomie.
claeng 290 scaled e1706089427649

Hanne Cattoir

Claeys & Engels
In juni 2013 behaalde Hanne haar diploma aan de Universiteit van Gent met grote onderscheiding. In september 2013 werd ze lid van de Nederlandse Orde van Advocaten bij de balie van Brussel. Sinds 2016 is zij lid van de balie van Gent. In 2021 behaalde Hanne het certificaat van DPO (Data Protection Officer). Hanne verleent dagelijks advies aan cliënten met betrekking tot de verschillende aspecten van het individueel en collectief arbeidsrecht, zoals onder andere ontslagen, arbeidsovereenkomsten, aanwervingen, beschermde werknemers, sociale verkiezingen, einde loopbaan regelingen, SWT, outplacement,...
CCaroline Dupont Photography 220408nr113201 min scaled e1696360773878

Peggy De Prins

Antwerp Management School
Peggy De Prins is professor in het domein van duurzaam HRM en duurzame werknemersrelaties. Ze doet onderzoek naar veranderende arbeidsverhoudingen en sociale dialoog, en onderzoekt belangrijke evoluties binnen de domeinen HRM, de toekomst van werk en kwaliteit van werk. Dit zijn ook de kernthema's van haar onderwijsactiviteiten binnen de Antwerp Management School. Ze is academisch directeur van de advanced master in HRM aan AMS. Ze werkt regelmatig samen met organisaties aan uitdagingen rond sociale dialoog en duurzaam HRM en is een bekend spreker over deze onderwerpen.

Locatie

Claeys & Engels

Vorstlaan 25 - 1170 Brussel - België

Wil je graag deelnemen?

Partner

Dit event is in samenwerking met

Ius Laboris ClaeysEngels

Details

Date:
24 juni
Time:
12:30 - 17:30
Event Category: