Coaching: hype of hefboom?

Coaching is al jaren aan een enorme opmars bezig. Maar hoe effectief is coaching nu echt? In samenwerking met The Vigor Unit en het EMCC (European Mentoring & Coaching Council) heeft Securex in 2022 een screening uitgevoerd op basis van de meest recente wetenschappelijke meta-studies.

Afgelopen week deelden ze die nieuwe inzichten in primeur op het #ZigZagHR Connect & Learn event:

  • Wat kan/mag je verwachten van een coach?
  • Welke zijn de effecten van coaching?
  • Welke determinanten zijn bepalend voor de effectiviteit van een coaching?
  • En hoe zet je dit om in de praktijk?

Coaching is hot

Coaching is “hot” vandaag. Het is een methodologie die de belofte inhoudt dat mensen en organisaties in zekere mate maakbaar zijn. Het “vak” trekt mensen van allerlei achtergronden aan, maakt gebruik van een arsenaal van technieken en instrumenten, en is aanwezig in de meest uiteenlopende domeinen in ons werk en in ons leven.

Een degelijk coachingstraject heeft ook vaak een hoge return on investment. De geïnvesteerde tijd en budget brengen doorgaans meer op dan bij een klassiek trainingsprogramma. Dat is althans de belofte.

Maar is dit wel zo?

Hoe betrouwbaar zijn al die instrumenten? Bieden “gecertificeerde” coaches een meerwaarde?

Nood aan een Evidence Based aanpak

Reeds in 2014 publiceerde Securex een eerste kritisch rapport met betrekking tot het thema. Eén van de meest opvallende conclusies was toen dat ondanks het prijskaartje dat doorgaans vasthangt aan coaching, slechts zeer weinig bedrijven stilstaan bij de effecten ervan.

CCaroline Dupont Photography 221018nr163543 min

Het inspireerde Frederik Anseel destijds zelfs tot het schrijven van een kritische column in De Tijd waarin hij de coaches zelf opriep om orde op zaken te stellen.

“Coaching heeft als vak dringend nood aan een meer evidence-based aanpak, zei hij zodat het zijn meerwaarde kan hard maken.”

Eind oktober 2022 brengt Securex – met de steun van European Mentoring & Coaching Federation (EMCC) – een nieuwe studie uit, die graag een bijdrage wil leveren aan deze behoefte. Cédric Velghe (The Vigor Unit) verzamelde daarvoor begin dit jaar de meest recente academische inzichten met betrekking tot de effectiviteit en de determinanten van coaching.

Coaching is effectief, op voorwaarde dat…

De huidige stand van het wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot de effecten van coaching zijn op vandaag eerder positief. Coaching kan wel degelijk een waardevolle investering zijn. Om deze positieve effecten te ondersteunen en te versterken zijn wel een aantal kritische randvoorwaarden onontbeerlijk en dit op 5 niveaus:

  1. op het niveau van de coachee
  2. op het niveau van de coach
  3. wat betreft relatie tussen de coach en de coachee
  4. op het niveau van het coachingsproces
  5. en op het niveau van de context van de organisatie
CCaroline Dupont Photography 221018nr150637 min

De “readiness(ontvankelijkheid ) van de coachee is alvast een belangrijke voorspeller van de effectiviteit van de coaching. Een coaching mag en kan dus niet top down opgelegd worden. In het geval van een ontslag bijvoorbeeld, is het beter om de coaching uit te stellen tot de emoties die hiermee dikwijls gepaard gaan wat geluwd zijn. Het monitoren van de gereedheid van de coachee voorafgaand en tijdens het coachingsproces is noodzakelijk.

Wat de coach betreft is professionalisering en regulering vereist. Bouw je (coaching-)huis op stabiele en wetenschappelijk onderbouwde modellen en tools en vermijd pseudo-wetenschap ten allen tijde.

Wanneer er een kwaliteitsvolle relatie ontstaat tussen de coach en de coachee, zijn de kansen op succes hoger. In dat opzicht streef je best naar een ‘Working Alliance’. Ook hier is het belangrijk de kwaliteit van de relatie tussen coach en coachee te monitoren.

Wat het coachingsproces betreft, lijken 3 factoren essentieel:

  • duidelijke doelstellingen,
  • feedback
  • en het stimuleren van reflectie.

Voorlopig zijn er geen verschillen gevonden tussen face-to-face coaching en ‘blended’ vormen van face-to-face in combinatie met e-coaching.

Tot slot zijn er aanwijzingen dat een coachingstraject geassocieerd is met betere uitkomsten wanneer de omgeving de coachee ondersteunt in een deelname aan het coachingstraject.

Coaching wordt nog te vaak curatief ingezet

Tijdens het panelgesprek met Pieter Vissers, verantwoordelijk voor de interne coachingspool Vlaamse Overheid, Klaartje Huyghe, Departementshoofd HR Stad Gent en Dr Riza Kadilar, Chairman van het EMCC werden de voor- en nadelen van interne en externe coaching in kaart gebracht en moesten we vaststellen dat – hoewel Coaching zowel proactief als curatief ingezet kan worden – dit vandaag nog té veel curatief ingezet wordt.

CCaroline Dupont Photography 221018nr164333 min
CCaroline Dupont Photography 221018nr161139 min

Er zijn ook vragen waarop we vandaag het antwoord (nog) niet kennen, zoals

  • ‘Is iedereen “coachable” ?’
  • ‘ Onder welke omstandigheden is coaching beter dan andere interventies ?’

>> Bekijk hier de foto’s
>> De presentaties zijn exclusief beschikbaar voor de deelnemers aan het Connect & Learn Event en kunnen niet door andere opgevraagd worden.

CCaroline Dupont Photography 221018nr160509 min
CCaroline Dupont Photography 221018nr144419 min

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER