Boekentip: Goeie mensen, mooi werk

Toen het Belgische Interbrew samenklonterde tot het mondiale InBev, mochten de werknemers in de Belgische brouwerijen plots geen pintje of ander gerstenat meer drinken bij de lunch. Wat een wijze en vooral veilige beslissing leek, betekende wel het einde van de informele kwaliteitscontrole en spontane innovatieve ideeën die wel eens opborrelden tijdens dat proeven.

“Het wantrouwen bij de internationale MBA’s naar de professionals op Belgische bodem komt voort uit onbegrip: ze zien niet in dat de brouwers hun eigen werkproces in goede banen willen leiden, waarbij hun collegiale omgang het ook mogelijk maakt dat vakgenoten elkaar corrigeren”, schrijft Mathieu Weggeman in Goeie mensen, mooi werk. “Aan tradities en artisticiteit hebben beursgenoteerde ondernemingen zelden een boodschap.”

De Nederlandse bedrijfsadviseur heeft tal van managementboeken op zijn naam, maar in deze bundel beperkt hij zich grotendeels tot het optekenen van verhalen op de werkvloer. In die miniaturen komen de managementlessen vanzelf naar boven, vaak verraden gewoonten, veranderingen en anekdotes wat er prima én wat er fout loopt. Er schuilt nogal wat weemoed in deze verhalen, wat ongetwijfeld te maken heeft met Weggemans voorkeur voor vakmanschap en vooral arbeidsfierheid enerzijds en het samenwerken zonder al te veel bureaucratische bemoeienis anderzijds. Het gaat pas de verkeerde kant op wanneer management en vakmensen elkaar gewoonweg niet begrijpen.

De bundel wordt afgerond met een essay over de schoonheid van het werk. Hier neemt de managementadviseur het weer over van de verteller. Tegelijkertijd vloeien al die impliciete lessen samen in zijn pleidooi voor meer zelfsturing en een betere band tussen managers en het product of de dienst: managen zij alleen of kennen zij de schoonheid van het bedrijf, van het product, van al de erbij betrokken (vak)mensen?

Laten we afsluiten met deze Weggemaniaanse tip: “Teamflow kan onder meer bevorderd worden door het boven de werkvloer construeren van een virtueel hitteschild tegen een overmaat aan bureaucratie. Als managers, met name eerstelijnsmanagers, geholpen worden de attitude te ontwikkelen om als hitteschild te fungeren voor de ruis-van-boven, de corporate noise, dan helpt dat de mensen op de vloer om aandachtig en geconcentreerd met hun vak bezig te blijven en dat verhoogt weer de kans op het optreden van flow.”

XX FOTO 64 BOEKENCOVER Goeie mensen mooi werk

AUTEUR Mathieu Weggeman

Uitgeverij Scriptum
151 blz., € 17,50

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER