Alles wat je ooit had willen vragen over het uitbouwen van een loopbaan, maar…

Alles wat je ooit had willen vragen over het uitbouwen van een loopbaan, maar niet echt durfde? Of waren de vragen zo divers, dat de antwoorden bij heel veel verschillende mensen en instanties bijeengesprokkeld moesten worden? Of waren de aangekaarte thema’s zelfs een beetje of helemaal taboe?

Eindelijk kan je ze wel vragen. Meer nog, je krijgt de antwoorden op een schoteltje geserveerd zonder zelf ook maar één vraag te stellen. Daarvoor zorgden professor Stijn Baert en de onderzoeksgroep UGent @ Work. Hun boek liep van de persen onder de titel In conflict gaan met je baas – En andere manieren om je loopbaan in eigen handen te nemen.

Een eigen loopbaan?

Voor veel Vlamingen is het tussen het hollen van de ene naar de andere deadline sowieso al een ferme uitdaging om aan het stuur te blijven van de eigen loopbaan. Dan hebben we het nog niet over alle obstakels op weg om een loopbaan te creëren. Misschien vind je wel wat tips, maar zijn ze ook echt betrouwbaar? En doorstaan ze de wetenschappelijke toets?

Stijn Baert werkte, vanuit de onderzoeksgroep ‘UGent @ Work’, met 18 professoren en onderzoekers aan dit boek dat antwoorden geeft op talloze vragen rond werk en arbeidsmarkt vanuit de wetenschap. Wisten ze dan welke vragen jij wilde stellen? Daartoe bevroegen ze eerst bijna 3000 Vlamingen.

We wijzen alvast op enkele opvallende zaken uit het boek:

  • Zo’n 70% zou blijven werken mochten ze de lotto winnen en geen geld meer nodig hebben. HR professor Greet Van Hoye legt in hoofdstuk 1 uit wat onderzoek zegt over waarom werken ook naast het financiële plaatje zo belangrijk is voor ons en hoe je een stap zet richting zinvol(ler) werk.
  • Persoonlijkheidstests die mensen indelen in kleurcategorieën, zoals MBTI of andere modellen, zijn enorm populair bij bedrijven, maar… zijn niet geschikt om personeel te selecteren. Professor personeelspsychologie Eva Derous legt in hoofdstuk 3 uit waarom dat zo is en hoe je zelf een selectieprocedure kunt overleven.
  • Van elke 100 euro die je baas voor een alleenstaande betaalt, gaat er gemiddeld 53 euro meteen naar de schatkist. Daarmee laat België alle andere OESO-landen achter zich. In hoofdstuk 5 legt Stijn Baert uit hoe we netto meer kunnen overhouden.
  • The Big Quit, de grote ontslaggolf in de Verenigde Staten, waait niet over naar België. Meer nog, wij kennen een The Big Stay: jaarlijks verandert slechts 5 à 6% van de werknemers vrijwillig van werk. Professor bedrijfspsychologie Bart Wille en doctoraal onderzoeker Sofie Dupré gidsen de lezer in hoofdstuk 7 door een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan voor wie toch van baan wil veranderen.
  • De toenemende robotisering doet de vraag rijzen of er straks nog werk zal zijn voor iedereen. Het antwoord is genuanceerd, zoals professor beleidsinformatica Amy Van Looy uitlegt in hoofdstukken 9 en 10. Alleszins zullen onze digitale vaardigheden steeds belangrijker worden. Professor Van Looy deelt werknemers op basis van haar onderzoek in in dinosaurussen, schildpadden, paarden, leeuwen en kameleons en geeft hen concrete tips.
  • 65% vindt dat we te afhankelijk geworden zijn van technologie. In hoofdstuk 13 geeft professor digitale cultuur Mariek Vanden Abeele concrete tips vanuit onderzoek om digitaal te kunnen deconnecteren én om tijdens de werkdag de belasting door digitale media onder controle te houden.
  • België scoort slechter dan het Europese gemiddelde als het aankomt op pesten op het werk: 7% van Belgische werknemers geeft aan de afgelopen 12 maanden slachtoffer te zijn geworden van pesten op het werk. Professor Els Clays heeft het in hoofdstuk 14 evidence based over de omvang, oorzaak en gevolgen van pesten op het werk en hoe organisaties en werknemers zich hier tegen kunnen wapenen. Met een test Word jij gepest uit de wetenschappelijke literatuur erbovenop.
  • Conflicten kunnen voor teams… iets goed zijn. In hoofdstuk 15 legt HR professor Gosia Kozusznik uit waarom dat zo is. Via een test komt de lezer te weten wat voor conflict-type hij (m/v/x) is én wat de valkuilen zijn voor zijn type.

In conflict gaan met je baas – En andere manieren om je loopbaan in eigen handen te nemen is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts, telt 240 bladzijden en kost 24,99 euro.

Cover

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER