7 boekentips voor HR

Bij #ZigZagHR tanken we ook inspiratie uit boeken. De boekenkast van onze redactie puilt uit van vakliteratuur, geschreven door bekende en minder bekende, Belgische en internationale auteurs. Hét boek dat je als HR professional zeker moet lezen is uiteraard #ZigZagHR, waarom de beste HR geen HR meer is.

Dit zijn nog 7 boeken die ook in jouw boekenkast niet mogen ontbreken:

No Rules Rules: Netflix and the Culture of Reinvention

Reed Hastings & Erin Meyer
Uitgeverij Penguin Books

Netflix is een van de meest succesvolle bedrijven ter wereld. Het bedrijf is in korte tijd uitgegroeid van een klein DVD-verhuurbedrijf tot een streamingdienst met meer dan 200 miljoen abonnees. Een belangrijke factor in het succes van Netflix is de bedrijfscultuur waarin vrijheid, verantwoordelijkheid en openheid centraal staan. In het boek No Rules Rules delen Reed Hastings en Erin Meyer de geheimen van de Netflix-cultuur.

no rules rules

Waarom lezen?

  • Het boek is geschreven door oprichter en CEO Reed Hastings, samen met professor Erin Meyer, docent aan INSEAD.
  • Ze beschrijven de psychologie achter de groei van Netflix, hoe werken vanuit visie mensen stimuleert om grenzen te verleggen.
  • Cruciaal in hun aanpak is dat ze de allerbeste mensen willen aantrekken, vanuit de overtuiging dat 1 excellente medewerker meer impact heeft dan 2 gemiddelde medewerkers: talentdensity noemen ze dat.
  • Presteren staat er centraal en volgens hen werkt dat aanstekelijk.
  • Medewerkers worden er heel goed betaald maar er zijn geen bonussen.
  • Om te excelleren, is feedback cruciaal maar dat is niet evident: collega’s willen elkaar helpen om te groeien maar ze willen elkaar niet kwetsen. Daarom organiseren ze onder andere feedback diners.

+++

Remote, not distant

Gustavo Razzetti
Uitgeverij Liberationist Press

Een must-read voor iedereen die op afstand werkt of in een hybride werkomgeving. In het boek biedt Razzetti een uitgebreide gids voor het creëren van een sterke bedrijfscultuur in een hybride werkomgeving. Razzetti analyseert de belangrijkste uitdagingen van hybride werk, zoals het gebrek aan verbondenheid, samenwerking en vertrouwen. Hij bespreekt vervolgens hoe bedrijven deze uitdagingen kunnen overwinnen door een sterke bedrijfscultuur te creëren. Je krijgt heel wat praktische tips om een sterke bedrijfscultuur te creëren in een hybride werkomgeving.

remote not distant

+++

How to win friends and influence people

Dale Carnegie
Uitgeverij Vermilion

how to win friends

How to Win Friends & Influence People is een boek van Dale Carnegie dat in 1936 (!) voor het eerst werd gepubliceerd. Het is een klassieker op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en is in meer dan 40 talen vertaald. Het is een praktisch boek dat je kan helpen om effectiever met anderen om te gaan, zowel op het werk als daarbuiten. Wees oprecht geïnteresseerd in anderen. De belangrijkste regel om anderen te overtuigen en vrienden te maken? Zet anderen in de schijnwerper en onthoud dat luisteren belangrijker is dan praten.

+++

Superbosses

Sydney Finkelstein
Uitgeverij Penguin Books

Superbosses is een inspirerend boek over de kracht van leiderschap. Het laat zien dat superbazen een positieve impact kunnen hebben op de levens van hun werknemers en hun bedrijven. Sydney Finkelstein, professor aan de Columbia Business School, heeft jarenlang onderzoek gedaan naar superbazen. In zijn boek identificeert hij zes kenmerken van superbazen en stelt hij dat superbazen niet alleen geboren worden, maar ook gemaakt. Wil je zelf een superbaas worden? Investeer dan zeker in de ontwikkeling van je medewerkers!

superbosses

+++

Waardering Werkt

Ludo Verstraete
Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts – Owl Press

Al zijn passie voor mens en organisatie stak Ludo Verstraete in dit boek. Waardering definieert hij als een houding, een manier van omgaan met elkaar. Het gaat niet over financiële of materiële waardering, wel over oprechte aandacht aan en verbinding met elkaar. Dat kost eigenlijk niets, maar het is onbetaalbaar. Met zijn boek ‘Waardering werkt’ wil hij leidinggevenden, HR-professionals en iedereen die met mensen werkt, inspireren en concrete handvatten aanreiken. Daar is hij, volgens ons, goed in geslaagd.

🎧 Lesley Arens kroop naar aanleiding daarvan in zijn hoofd

+++

De gouden tip van ownership

Thomas Van Eeckhout
Uitgeverij Lannoo Campus

Easi is een waardegedreven bedrijf met een participatief businessmodel waarvan een groot deel van de medewerkers aandeelhouder is. Dit boek vertelt niet alleen het verhaal van Easi, maar geeft ook inkijk in hoe participatief ondernemen antwoorden kan bieden op een aantal belangrijke HR-uitdagingen, en dat vanuit het standpunt van de verschillende stakeholders. Thomas Van Eeckhout is op z’n 21ste begonnen als Internal Sales en Administration Officer, doorgegroeid naar managementniveau op 27-jarige leeftijd, als dertiger trad hij toe tot het executive management en hij was 33 jaar toen hij de rol van CEO toevertrouwd kreeg. Een onvoorstelbare groeicurve? Niet als je bij Easi werkt, blijkbaar.

💡 Lesley Arens ging in gesprek met Thomas Van Eeckhout.

Het interview lees je in #ZigZagHR – november 2023.
Hoezo jij bent niet geabonneerd?

Thomas Van Eeckhout min
gouden tip ownership lannoo

+++

The Experience Mindset, changing the way you think about growth

Tiffany Bova
Uitgeverij Penguin Books

In dit boek daagt Tiffany Bova je uit om anders naar customer experience te kijken. Ze benadrukt de cruciale rol van medewerkers bij het leveren van customer experience, legt daarbij de link met employee experience én beklemtoont het belang van samenwerking en partnerschappen tussen bedrijven. Dat doet ze aan de hand van concrete voorbeelden zoals Starbucks en Spotify, die hun klantervaring verbeterden via gedeelde platforms en beloningen.

experience mindet

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER