60 % van de Europese werknemers nam meer dagen vrij dan normaal om niet te hoeven werken

Uit wereldwijd onderzoek naar de gevolgen van COVID voor werknemers blijkt dat de uitval door burn-out wereldwijd met 15 procent is gestegen, en in ‘niet-bloeiende’ bedrijfsculturen zelfs met een ongelooflijke 81 procent. In heel Europa nam 60 procent van de werknemers tijdens de eerste nationale lockdown meer vrije dagen op dan normaal om het werk te vermijden en een vergelijkbaar aantal (56 procent) gaf toe dat ze het vreselijk vonden om naar het werk te gaan. Dit zijn de bevindingen van O.C. Tanner’s 2021 Global Culture Report, waarbij 40.000 werknemers en leiders over de hele wereld werden ondervraagd, waaronder meer dan 5.000 uit Europa.

“Burn-out was vóór de pandemie een groeiend probleem met een stijgende burn-out op de Belgische werkvloer. Het is nu een spiraal aan het worden als gevolg van COVID.”, zegt Robert Ordever, Managing Director van werkplekcultuur expert, O.C. Tanner Europe. “Werknemers hebben te maken gehad met de enorme emotionele, sociale en financiële uitdagingen die de neerslag van COVID-19 met zich meebracht en dus zullen velen lijden aan angst in het beste geval en ernstige burn-out in het slechtste geval.”

Uit het onderzoek bleek dat tijdens de eerste lockdown de werkvermijding toenam en de symptomen van burn-out meer voorkwamen. 37% van de Europese werknemers gaf toe dat de dingen die zij vroeger op het werk tolereerden, hen begonnen te storen en bijna de helft (45%) gaf toe dat zij niets meer te geven hadden in hun baan.

Ordever zegt: “De tekenen van burn-out zijn onder meer een afkeer van het werk en pogingen om het te vermijden, maar ook uitputting en gevoelens van nutteloosheid. Met meer dan een jaar van lockdowns en onzekerheid hebben werknemers steun en begrip van hun organisaties nodig.”

En het blijkt dat organisaties niet gelijk zijn als het op burn-outpercentages aankomt: COVID heeft de burn-out in meer giftige, niet-bloeiende culturen met 81 procent doen toenemen. In bloeiende culturen heeft COVID de burnout met slechts 13 procent doen toenemen.

Het effect van COVID op de mate van betrokkenheid van het personeel in verschillende werkculturen varieert ook: in bloeiende culturen daalt de betrokkenheid met slechts één procent. Voor niet florerende culturen is dit cijfer maar liefst 52 procent.

Ordever voegt hieraan toe: “Het is belangrijk dat organisaties hun cultuur onder de loep nemen als ze te kampen hebben met personeelsverzuim en een lage mate van betrokkenheid. Als werknemers zich gewaardeerd, gerespecteerd en verzorgd voelen en het gevoel hebben erbij te horen, dan worden burn-out en ziekteverzuim drastisch teruggedrongen.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER