#ZigZagHR Brainpickings: in het hoofd van Gretel Schrijvers over het belang van welzijn op het werk

Deze week kruipen we in het hoofd van Gretel Schrijvers, algemeen directeur Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, marktleider en specialist inzake preventie, veiligheid en gezondheid op het werk. We gaan het vandaag hebben over welzijn op het werk in al zijn breedheid, maar zeker ook over de mentale belasting van werk.

Stilaan dringt het besef door dat naar analogie met EHBO met fysieke schade er ook voor mentale problemen een EHBO aanpak moet zijn.

Werknemers ervaren dat de druk toeneemt. De stijgende verzuimcijfers tonen ook heel duidelijk aan dat er een gebrek aan balans is tussen belasting en belastbaarheid. En werkgevers zien ook in dat (pro)actief inzetten op welzijn medewerkers weerbaarder maakt en een positieve impact heeft op productiviteit, engagement zelfs op het employer brand.

We schotelde Gretel Schrijvers onder andere deze vragen voor:

(1) Organisaties zijn bij wet verplicht om zorg te dragen voor het welzijn van hun medewerkers. Wat mogen we verstaan onder ‘welzijn’. En wat houdt die wettelijke verplichting concreet in?

(2) Doen organisaties genoeg om het welzijn te bevorderen?

(3) Is er een verschuiving in de beleving van werkgevers en werknemers van ‘gezondheid’ als een privézaak naar een gedeelde verantwoordelijkheid?

(4) Wie zijn de belangrijkste stakeholders als het gaat voor welzijn op het werk?

(5) Krijgen leidinggevenden de juiste ondersteuning om aandachtig te zijn voor het mentale welzijn?

(6) Is er nood aan een specifiek coronawelzijnsbeleid?

(7) Hoe kunnen bedrijven nudging toepassen ikv welzijnsbeleid?

(8) Slapen lijkt eerder thuis te horen in de privésfeer. Waarom is het toch belangrijk dat de werkgever hier aandacht voor heeft?

(9) Hoe kunnen organisaties voorkomen dat ze met hun welzijnsinitiatieven enkel gezonde werknemers bereiken?

Veel kijk of luisterplezier!

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER