Er beweegt het een en ander op aanvullend pensioenvlak. Recent werd een nieuwe Transparantiewet gepubliceerd die de beheerslast voor pensioeninstellingen vermindert en die de communicatie aan de aangeslotenen over hun aanvullend pensioen hervormt en dit zowel op het ogenblik van als tijdens de aansluiting, bij uittreding en bij uitbetaling. Deze gewijzigde regels zijn van praktisch belang voor alle pensioenplannen (zowel groepsverzekeringen als pensioenfondsen). Zij gelden zowel voor werknemers als voor zelfstandigen en treden over de komende jaren gefaseerd in werking.
Daarnaast zijn er de voorstellen inzake fiscale hervorming van aanvullende pensioenen van Minister Van Peteghem (aanpassing 80%-grens) en Minister Lalieux (verhoogde belasting op bepaalde (hoge) pensioenkapitalen).
>> Wat moet jij daar als HR professional over weten?
>> Dat is de insteek van deze podcast met Elise Laeremans, advocaat bij Claeys & Engels.
Komen onder andere aan bod:
✅ We overvliegen de belangrijkste pensioenpijlers
✅ Waarom is de tweede pensioenpijler interessant voor WG en WN?
✅ De belangrijkste krachtlijnen van de transparantiewet
✅ Wat kan de impact zijn van de fiscale hervorming en de pensioenhervorming?
✅ En wat is de impact van herstructurering op het aanvullend pensioen. Neem je dat als werknemer automatisch mee of moeten we daar rekening houden met uitzonderingen?
- OPM 1: mbt loonplafond: ten gevolge van de indexsprongen bedraagt dit ondertussen 73 225,86 EUR voor 2023 (in plaats van +/- 65.000 EUR) – dit is een schatting op de website van de FPD – definitief bedrag is nog niet gekend)
- OPM 2: min 5:56 werknemer moet werkgever zijn (ivm externalisatie plicht)
Veel kijk- en luisterplezier!