Wat is nodig voor een Evidence Based Burn-out beleid?

Mentaal welzijn is eindelijk bespreekbaar geworden. Dat is een goede zaak. Maar je kan vandaag geen krant meer openslaan, of je leest alarmerende koppen over de burn-outepidemie.

Klopt dat wel?

We moeten vaststellen dat België eigenlijk geen betrouwbare cijfers heeft over burn-out. Er is meer onderzoek nodig om te komen tot een Evidence Based beleid over burn-out. Daarom hebben we Prof Dr Nele Jacobs uitgenodigd. Ze koos ervoor om haar academische loopbaan te combineren met ondernemerschap en in 2009 richtte ze Faresa op, waar ze dagdagelijks geconfronteerd wordt met het belang van leiderschap en burn-outpreventie in de gezondheidszorg.

Haar missie? Mentale gezondheid verbeteren vanuit verschillende invalshoeken, onder andere via werk én met specifieke aandacht voor specifieke doelgroepen. Tech enabled human mental healthcare, zo omschrijft ze het zelf.

We lopen te hard van stapel en plakken mensen te snel het label ‘burn-out’ op. Maar met een overdreven nadruk op burn-out doen we meer kwaad dan goed. Burn-out is overigens niet de belangrijkste reden van afwezigheid, zeker niet op lange termijn.

Wat is nodig voor een Evidence Based Burn-out beleid?

✅ Tunnelvisie op burn-out verbreden.
✅ Niet interveniëren zonder brede detectie vooraf
✅ HR, Health & Safety moeten meer samenwerken
✅ Specifieke doelgroepen en contexten vragen een specifieke aanpak

Veel kijk- en luisterplezier

Bekijk of beluister onze podcasts op

Ook interessant

BEKIJK OF BELUISTER MEER