Wat ik je toewens in 2024

Griet Deca biedt in deze blogreeks ‘Try a different angle voor meer welzijn en werkgeluk’ een eigen kijk op actuele HR topics met telkens één doel voor ogen: hoe zet je je mensen centraal? Dat is niet enkel goed voor de medewerkers in je organisatie, maar ook voor het resultaat van je bedrijf.

De trends voor 2024 op vlak van HR en alles wat daarbij hoort, laat ik liever over aan de visionairen van deze wereld. Natuurlijk kan ik een boompje opzetten over de impact van AI, de onderschatte cijfers van eender welk psychosociaal risico of het belang van flexibilisering en personalisering op de werkvloer. Voilà, de sjieke woorden hebben we bij deze gehad.

Persoonlijk kijk ik liever naar 2024 vanuit wat ik je toewens. Als ik het samenvat, is het net het tegenovergestelde dan wat de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, kortweg de SERV, het voorbije jaar vaststelde op vlak van werkstress.

Wat wens ik jou?

Om het met een heerlijk oubollig woord te stellen: voorspoed. Dat jij en de VIP’s in je leven gezond en gelukkig het nieuwe jaar mogen aansnijden en beleven. Gezondheid mag ook in 2024 hoog op de professionele agenda blijven prijken om de eenvoudige reden dat we nog niet direct aan cijfers zijn waar ik als Chief Happiness gelukkig van word. Zo analyseerde de SERV het voorbije jaar de werkstressbeleving waaruit blijkt dat 36,1% werkstressklachten rapporteert en 13,4% te kampen heeft met burn-outsymptomen. De optimist in mij ziet een marginale daling van deze schrijnende cijfers en durft zelfs te denken “13,4% is misschien niet om over naar te huis te schrijven”, maar vertaal dit eens in absolute cijfers: in een team van 10 collega’s, zit er dus meer dan 1 collega serieus op zijn of haar tandvlees terwijl bijna 4 collega’s het werk ook niet van de poes vinden. Met de helft van je team onder spanning, kan je niet anders dan een domino-effect zien opdoemen en medelijden krijgen met de 5 mensen die vandaag wel nog in hun kracht staan… De vraag die je jezelf in dit scenario moet stellen: hoe lang nog?

Volgens de definitie van de SERV is werkbaar werk nochtans niet zo complex:

De Vlaamse sociale partners hebben de beleidsnotie werkbaarheid concreet gemaakt aan de hand van vier kwaliteitscriteria: werkbaar werk verwijst naar jobs,

  • waarvan je niet overspannen of ziek wordt,
  • die boeiend en motiverend zijn,
  • die kansen bieden op bijblijven/bijleren en
  • voldoende ruimte laten voor gezin en privéleven.

Werkstress aka psychische vermoeidheid is één van de vier werkbaarheidsindicatoren die de werkbaarheidsmonitor hanteert en het mag dus duidelijk zijn dat er nog flink wat werk aan de winkel is op dat vlak. Ik wens je dan ook werkbaar werk toe voor 2024.

Zo’n type job die je op maandag fluitend je bed doet uitspringen; een métier waarin je met de glimlach aan de slag gaat. Dat is niet enkel goed voor jou, maar ook voor je collega’s, je baas, je werkgever en je klanten.

Oh ja, je VIP’s winnen zo trouwens ook want als jij na je dagtaak huiswaarts keert met nog voldoende energie om een sensuele partner te zijn, een speelse ouder of de vriend(in) die nog mee een glaasje gaat drinken, dan hebben ook zij baat bij jouw werkbaar werk.

Ik wens het je toe – tchin tchin!

Griet Deca

Griet Deca

+++

Wil je je laten inspireren omtrent welzijn en werkgeluk?
>> In de Try a Different Angle podcast ontdek je de visie en aanpak van specifieke organisaties.

Graag concrete werkgeluk tips in een bitesize formaat?
>> In SOS werkgeluk krijg je in 5 minuten praktische tips omtrent een specifieke uitdaging op de werkvloer.

Liever rustig lezen?
>> Dan kan je altijd terecht op de happinessatwork blog.

+++

Als Co-Founder van Tryangle heeft Griet Deca een missie van 2 millimeter: Ervoor zorgen dat jij na je werkdag naar huis gaat met je mondhoeken 2 millimeter de hoogte in. En dat zorgt voor zo’n andere wereld dan wanneer je thuiskomt met je mondhoeken die 2 millimeter naar beneden hangen…

Tryangle werkt elke dag samen met organisaties aan het welzijn en werkgeluk van medewerkers onder de vorm van training, coaching, teambuilding en advies.

www.tryangle.be

Tryangle logo zwart

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER