Werkgevers uit de dienstenchequesector zijn ontgoocheld en noemen de Vlaamse inspanningen voor de dienstenchequesector onvoldoende. Dat zegt Federgon, de federatie die onder meer de dienstenchequesector vertegenwoordigt. De werkgevers uit de sector luidden begin deze maand nog de alarmbel na een doorlichting van de sector door Graydon Creditsafe. Deze analyse belichtte onder meer de financieel precaire situatie van heel wat bedrijven in de sector. Ondanks de inspanning van de Vlaamse regering reageert de sector teleurgesteld.
De Vlaamse Regering is niet doof gebleven voor de signalen die de werkgeversorganisaties hebben gegeven over de erg wankele economische situatie van de sector. De situatie van de dienstenchequesector stond dit weekend op de agenda van de besprekingen over de begroting 2023.
“Onze plaats op de agenda toont aan dat de Vlaamse Regering de zware problemen van de dienstenchequesector erkent maar we zijn teleurgesteld dat ze niet de moed heeft gehad om beslissingen te nemen met een blijvende impact”, zegt Paul Verschueren, Directeur Vlaanderen bij Federgon.
“Het momentum was er om te kiezen voor een oplossing met een minimale of bijna neutrale impact op de begroting door te opteren voor de verhoging van de prijs en/of een verlaging van de fiscale aftrek om zo te zorgen voor extra zuurstof voor de bedrijven. We vinden het onbegrijpelijk dat hier niet voor gekozen is. De tijdelijke tegemoetkoming die wordt voorzien voor de sector is meer dan welkom, maar de problemen van de dienstenchequesector worden hierdoor opnieuw vooruitgeschoven naar een volgende legislatuur”, alsnog Paul Verschueren.
Voor de bedrijven en hun huishoudhulpen betekent de oplossing die vandaag op tafel ligt dat de onzekerheid blijft duren. Federgon vreest dat een duurzame oplossing die moet komen van de volgende Vlaamse Regering voor heel wat bedrijven te laat zal komen.