Het imposter fenomeen. Dat is de insteek van deze podcast: dat jeukerige gevoel dat je ‘door de mand gaat vallen’, dat je ontmaskerd zal worden.
Veel mensen hebben daar last van. In deze podcast is Jasmine Vergauwe onze gaste. Zij is postdoctoraal onderzoeker aan Ugent en zij heeft daar onderzoek naar gedaan: The fear of being exposed: the trait-relatedness of the imposter phenomenon and its relevance in the work context.
- Wat is het imposter fenomeen?
- Hoe verhoudt zich dat tot perfectionisme?
- Zijn vrouwen daar effectief meer onderhevig aan dan mannen? En waarom is dat dan?
- Is dat gelinkt aan bepaalde persoonlijkheidskenmerken?
- Gaat dat over naarmate je ouder wordt?
- Wat is de impact van het Imposter fenomeen op ons welzijn en performantie op het werk?
- En hebben HR en leidinggevenden hier een rol in te spelen?
TIP: imposter test: https://paulineroseclance.com/pdf/IPTestandscoring.pdf
+++
EXTRA:
Het imposter fenomeen (want het is eigenlijk geen ‘syndroom) is niet per definitie schadelijk. Veel hangt af van de mate waarin men deze gevoelens ervaart, en in bepaalde mate kan het zelfs goed zijn. Het getuigt bijvoorbeeld van zelfkritisch vermogen om imposter gevoelens te ervaren. Je moet jezelf af en toe in vraag stellen om scherp te blijven in je job. Voor sommige mensen werkt faalangst zelfs als een motivator om te presteren. Maar niemand houdt dat vol: een constant niveau van maximal performance die gedreven wordt door stress en angst om door te mand te vallen is bijna een garantie voor het krijgen van een burnout.