Deze week lanceerde internationaal rekruteringskantoor Robert Walters de nieuwe 2024-editie van de jaarlijkse Salary Survey. Met deze enquête wordt onder andere gepeild naar professionals hun kijk op de huidige arbeidsmarkt en hun verwachtingen voor het komende jaar.
Plannen in 2024
Uit het onderzoek van Robert Walters blijkt dat een aanzienlijk deel van de bevraagde professionals (59%) van plan is om van job te veranderen in 2024. Opvallend is dat 44% van hen deze overstap al binnen de komende 3 maanden wil realiseren. Bovendien geeft 25% van deze respondenten aan momenteel nog in dienst te zijn, maar toch actief uitkijkt naar nieuwe carrièrekansen. Een kleinere groep, 7%, ziet zichzelf veranderen binnen de 3 tot 6 maanden, terwijl 9% van plan is om in de komende 9 tot 12 maanden een nieuwe professionele uitdaging te zoeken.
Motieven onthuld
Mensen streven om diverse redenen naar een verandering in hun beroepsleven. Eén op drie respondenten neemt de beslissing om van job te veranderen om hun carrière verder te ontwikkelen. Zij hopen deze professionele groei te realiseren door over te stappen naar een andere werkgever, waar nieuwe uitdagingen en kansen op hen wachten. Opvallend is dat bijna een kwart (22%) van de deelnemers aangeeft dat zij simpelweg behoefte hebben aan verandering. Deze groep zoekt actief naar nieuwe mogelijkheden om iets nieuws te proberen, wellicht gedreven door een verlangen naar variatie en frisse perspectieven.
Daarnaast wijzen de resultaten van het onderzoek op de invloed van leiderschaps- en bedrijfscultuur op de beslissing om van job te veranderen. Voor 14% van de respondenten is het gebrek aan effectief leiderschap een motiverende factor. Slechte leiderschapspraktijken kunnen een demotiverende werkomgeving creëren, waardoor werknemers geneigd zijn elders naar een betere werksfeer te zoeken. Bovendien noemt 8% van de deelnemers de bedrijfscultuur als een reden om van werkplek te veranderen. Een ongezonde bedrijfscultuur kan een negatieve invloed hebben op het welzijn van werknemers en hun professionele tevredenheid aantasten, wat resulteert in de zoektocht naar een nieuwe professionele omgeving die beter aansluit bij hun waarden en behoeften.
Redenen om standvastig te blijven
Natuurlijk zijn er ook redenen waarom professionals niét van plan zijn om hun huidige werkgever vaarwel te zeggen. Voor maar liefst 76% van de respondenten die niet van plan zijn van job te veranderen geldt dat ze tevreden zijn in hun huidige rol. Bijna de helft (44%) onder hen is pas in de afgelopen twee jaar bij hun huidige werkgever in dienst getreden. Dit duidt op een positieve relatie met de organisatie, waarin werknemers betrokken zijn geraakt bij de bedrijfscultuur en waarden, hetgeen hun verlangen om te blijven versterkt.
Naast deze intrinsieke motivaties spelen ook extrinsieke factoren een aanzienlijke rol in de beslissing om in 2024 loyaal te blijven aan hun werkgever. Ongeveer 12% van de respondenten benadrukt het belang van een duidelijk carrièreplan. Voor deze groep is het perspectief op een gestructureerde professionele groei binnen de organisatie een stimulans om hun huidige positie te behouden.
Bovendien benoemt 27% van de professionals aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden als een bepalende factor in hun besluit om niet van job te veranderen. Een goed uitgedacht pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werktijden, gezondheidsvoordelen en opleidingsmogelijkheden, draagt bij aan het algehele werkgeluk en vergroot de aantrekkelijkheid van het trouw blijven aan de huidige werkgever.
Ten slotte noemt 22% van de respondenten een concurrerend salaris als een cruciale overweging. Een rechtvaardige beloning voor hun inspanningen en vaardigheden motiveert deze professionals om loyaal te blijven.