PARTNERCONTENT

Mag het ook ietsje meer zijn?

Mag het ook ietsje meer zijn? Bij de slager antwoorden we met zijn allen ja. Wat als we ook op de werkvloer zouden gaan voor ietsje meer? Wat als we zouden inzetten op bevlogenheid op de werkvloer?

“Bevlogenheid, zelfst.naamw. (v.) Hoe bevlogen iets of iemand is. Synoniemen: begeestering, bezieling, enthousiasme, geestdrift.” Aldus het woordenboek. Je zou kunnen stellen dat bevlogenheid de positieve tegenhanger is van burn-out. Bij dat laatste voelt men zich juist uitgeput en neemt men mentaal afstand van het werk.

Bevlogen medewerkers: voorwaarden en kenmerken

Toch betekent de afwezigheid van burn-out niet meteen dat je ook bevlogen bent en vice versa. Bevlogenheid is méér dan de afwezigheid van een aantal negatieve symptomen. Bevlogen medewerkers bruisen van energie en beschikken over heel wat veerkracht. Ze zijn toegewijd en betrokken. Ze ervaren hun werk als zinvol, inspirerend en uitdagend. Ze zijn trots op hun werk en gaan er in positieve zin volledig in op.

Steun van je collega’s en je leidinggevende, feedback krijgen over je prestaties en coaching door je leidinggevende zijn elementen die op een positieve manier samenhangen met bevlogenheid. Dat geldt ook voor je opleidingsmogelijkheden binnen de organisatie en de variatie in je takenpakket. Ten slotte hangen ook de vrijheid die je krijgt in je job, het belang van jouw taak voor de collega’s en de mate waarin jij past bij jouw rol in de organisatie samen met bevlogenheid.

Bevlogen medewerkers: hulpbronnen en gevolgen

Bevlogen medewerkers creëren hun eigen energiebronnen op het werk. Loopbaanbegeleiding kan helpen stilstaan bij wat jouw nodige energiebronnen zijn. Bovendien kan je aan de slag leren gaan met tools als job crafting en job carving om als werknemer je eigen bevlogenheid te beïnvloeden.
Bovendien is bevlogenheid een zelfversterkend proces. Doordat je bevlogen bent in je werk, zal je ook effectiever worden in je werk. En… bevlogenheid is aanstekelijk! Eén bevlogen collega inspireert de andere collega’s.

Tot slot, bevlogenheid zorgt voor minder gezondheidsklachten, betere arbeidsprestaties, meer arbeidstevredenheid, minder intentie om het bedrijf te verlaten,… Een win-win voor zowel werkgever als werknemer!

Tekst door Saskia Poelmans, Skill BuilderS

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.
Twitter
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Ook interessant

LEES MEER