fbpx

Helft Belgische kmo’s denkt voor het eerst na over externe financiering

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De coronacrisis zadelt heel wat kmo’s op met een zoektocht naar een betere grip op de cashflow en externe manieren om de zaak te financieren. Zo’n 46 procent van de Belgische ondernemers maakte hier voor de coronacrisis al wel eens gebruik van. Nu veel kmo’s kreunen onder de crisis, overweegt de helft van de ondernemers die voorheen nog zonder externe geldschieters werkten om ook de stap te zetten en naar extra cashflow uit te kijken. Dat blijkt uit een onderzoek van Bibby Financial Services.

Alle bedrijven en ook de horeca draaien intussen weer, alleen nog niet altijd op volle toeren. Goed 37 procent van de Belgische kmo’s denkt vooralsnog verder te kunnen blijven boeren zonder op zoek te moeten naar extra geld. Zo’n 14 procent zocht al zijn heil in financiële middelen van buitenaf. De overige 49 procent zegt na te denken over de manier waarop ze straks voor het eerst een beroep gaan doen op een externe financiering. Het toont aan wat de crisis teweegbrengt.

Factoring aan opmars bezig

Om aan extra werkkapitaal te raken, zetten Belgische bedrijven niet noodzakelijk de stap naar de bank voor een lening. Ongeveer een derde van de Belgische kmo’s geeft de voorkeur aan een private lening. Nog eens 32 procent vertrouwt op overheidssteun om over voldoende financiële middelen te blijven beschikken om de zaken draaiende te houden. Pas dan komen de bankleningen met 23 procent. Factoring en een investeringsbudget zijn aan een opmars bezig met elk 14 procent. Dat stelde Bibby Financial Services vast na onafhankelijk onderzoek bij Belgische ondernemingen.

Velen vertrouwen op overheidssteun

Bij de kmo’s die – door de impact van de crisis – recentelijk overwegen om op zoek te gaan naar extra financiering, verliest de banklening nog meer aan populariteit. Ook in coronacrisistijden, denkt maar zo’n 17 procent of ongeveer één op zes aan een banklening. Een groot deel (47%) hoopt met de overheidssteun recht te trekken wat scheef is. Private leningen en investeringsbudgetten behoren in een kwart van de gevallen tot de opties.

Naast een private lening, overheidssteun en investeringsbudgetten, is factoring één van de manieren om snel werkkapitaal te krijgen om de werkkosten te blijven betalen. Via factoring kunnen kmo’s verder hun zaak runnen omdat in een mum van tijd het geld krijgen overgemaakt van (nog) onbetaalde facturen zonder daarbij extra schulden te moeten aangaan. Ze overbruggen enkel de betalingstermijnen van vaak 60 tot 90 dagen die hun klanten hebben en krijgen zo sneller geld ter beschikking om hun eigen kosten en leveranciers tijdig mee te betalen. Zo kunnen ze zonder een put te graven toch verder blijven opereren.

Banken nemen maar beperkt risico als het gaat om investering in een kmo. “Gelukkig zijn er andere alternatieven die ondernemers een uitkomst kunnen bieden in uitdagende tijden. Factoring kan – als één van de nog steeds meer onbekende opties – een significant effect hebben op het succes van een organisatie,” stelt Rob Retèl, Managing Director van Bibby Financial Services. “Zo is er direct werkkapitaal om mee te ondernemen en de gewenste groei te realiseren. Om de liquiditeit te voorzien die nodig is om te groeien, bij te sturen en overnames te doen, of gewoon om te helpen bij het beheren van de dagelijkse handelsbehoeften.”

Over het onderzoek

In opdracht van Bibby Financial Services deed onderzoeksbureau Markteffect onafhankelijk onderzoek onder verantwoordelijken voor financiële beslissingen binnen het mkb en de kmo’s (2 tot 250 medewerkers, gemiddelde jaarlijkse omzet tot 2 miljoen euro). Het online veldwerk heeft plaatsgevonden tussen 16 juni 2020 en 22 juni 2020. In totaal hebben 318 Nederlandse en Belgische respondenten deelgenomen.

Gerelateerde artikels.

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbrief