Dream – encounters – work

Deze week verzamelden een 300-tal HR professionals in Meetdistrict Gent voor de derde editie van TEC, talent enablement conference, georganiseerd door de Gentse scale-up Intuo. Closing keynote was Justine – Juju – Hénin. Ze bracht haar verhaal aan de hand van één slide. Zelden zo’n frêle persoon zo’n krachtige performance zien neerzetten. Een verslag…

Zeven grandslamtoernooien waaronder vier keer Roland Garros, een gouden medaille op de Olympische Spelen in Athene, 117 weken op de nummer 1 van de WTA-rangschikking. Het leverde haar terecht de titel van ‘de grootste Belg’ op in 2005.

Hoe bereik je de top?

Op basis van 3 fundamentele bouwstenen zo blijkt: dream – encounters – work. Het begint altijd met een droom, daarnaast is omkadering door de juiste mensen op het juiste moment cruciaal en tot slot kei-hard werken.

Dream

Steffi Graf was één van haar grote voorbeelden. Justine was amper 6 (!) toen ze al heel duidelijk voor zichzelf had uitgemaakt dat ze de top wou bereiken in tennis. En die droom was alomtegenwoordig doorheen gans haar jeugd, zo vertelt ze. Ze zag zichzelf de trofee in ontvangst nemen en was competitief in alles wat ze ondernam.

Ik onthoud > Het is belangrijk dat je jouw droom kan visualiseren, zo maak je het heel concreet.
In onthoud ook > Het is die competitiedrang die de winnaars onderscheidt van de niet-winnaars.

Al op heel jonge leeftijd overwon ze haar angsten en was ze bereid om uit haar comfortzone te gaan om die droom te realiseren. Hoewel ze dat in haar jeugd nooit zo ervaren heeft, is het net door altijd te doen waar ze eigenlijk schrik van had, dat ze zo gegroeid is. Angsten horen bij het leven en neem je erbij, op voorwaarde dat ze je niet verlammen, aldus Henin.

Een droom is natuurlijk niet genoeg

Je moet je ook weten te omringen met de ‘juiste’ personen die in jou geloven. En hoewel haar ouders haar in voldoende mate steunden, ze geloofden er niet in dat ze de top zou halen. Weinig mensen geloofden in haar omdat ze klein was, mentaal niet sterk (genoeg) en op jonge leeftijd al heel wat te verwerken kreeg. Haar moeder stierf toen ze amper 12 was. Dat deed haar coach, Carlos Rodriguez wel, en hij was een constante in de hele loopbaan van Henin vanaf haar 14de tot ze in 2008 besliste om te stoppen met tennissen.

Drie enveloppes

Carlos was meer dan haar sportcoach. Hij kende Hénin door en door. Zo slaagde hij erin om haar te laten winnen tegen Serena Williams door in te spelen op haar extreme nieuwsgierigheid. Hij gaf haar voor de wedstrijd 3 enveloppes. De eerste mocht ze openmaken als ze de eerste set had gewonnen, de tweede als ze de tweede set had gewonnen en de derde als ze de match gewonnen had. Zoniet, zou Carlos de ongeopende enveloppes weggooien. De idee dat ze nooit zou weten wat in die enveloppes stond, was voor Justine geen optie en – zo beweert ze – ongetwijfeld de reden waarom ze die wedstrijd destijds ook gewonnen heeft.

Om een droom te bereiken, heb je een strategie nodig: een technische strategie, een tactische strategie maar ook een teamstrategie: de juiste kinesist, de juiste dokter, de juiste fitness instructeur, de juiste voedingsdeskundige. En naarmate haar loopbaan vorderde en haar noden veranderden, veranderde haar team mee.

Justine heeft ook heel veel opgeofferd om haar droom te realiseren. Zo is ze gestopt met school omdat ze voelde dat ze te weinig tijd had om te trainen en – als ze de top wou bereiken – dan zou ze nog meer moeten trainen. Een zware beslissing omdat er geen enkele garantie op succes was op dat moment, ook omdat ze best graag naar school ging en ook een goede studente was.

Ik onthoud > het is niet alleen belangrijk dat je zelf in je droom gelooft, het is minstens even belangrijk dat je je omringt met mensen die ook in jou en jouw droom geloven
Ik onthoud ook > niets gaat vanzelf: als je echt voor je droom gaat, gaat dat gepaard met offers.

En vooral… keihard werken

You may have a dream and you may surround yourself with the right people, most important of all: you have to put in the hard work!

En dat betekent volhouden en niet opgeven, ook niet op de dagen dat het niet goed gaat. Dat betekent ook vertrouwen hebben in jezelf en in je coach en jezelf geen leugens wijsmaken. Een slechte match niet afschuiven op externe factoren maar in de spiegel kijken en eerlijk zijn met jezelf waar je in de fout bent gegaan en hoe je dat de volgende keer gaat voorkomen. Dat betekent ook jezelf voortdurend in vraag stellen en blijven uitdagen. De top halen is moeilijk, aan de top blijven is zo mogelijk nog moeilijker.

Eerlijk?

Ik was niet zo’n fan van Justine en ik had eigenlijk geen verwachtingen over haar keynote toen ik me omstreeks 17u een plekje uitzocht in het auditorium van Meetdistrict. Nu ik haar verhaal gehoord heb, ben ik in alle eerlijkheid toch wel wat omvergeblazen hoe iemand al op 6-jarige leeftijd zo goed weet wat ze wil bereiken en daar ook alles voor in het werk gesteld heeft én in geslaagd is.

We hoeven niet allemaal de top te halen, niet in tennis en niet op het werk. Maar Justine haar verhaal is inspirerend en haar tips zijn waardevol én concreet te vertalen voor iedereen die een droom heeft en die droom in realiteit wil omzetten.

Merci Justine.
En merci aan het Intuo team voor de puike organisatie van TEC 19.
Zeker tot volgend jaar!

foto belgaimage

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER