fbpx
Shaping the future of HR together.

#ZigZagHR is een oproep aan organisaties, HR en professionals om ook zelf aan de slag te gaan en toe te treden tot de #ZigZagHR-Community: een heterogeen ecosysteem van progressieve HR-professionals én niet-HR-professionals in verschillende landen. En we starten in België.

En binnen deze #ZigZagHR-Community willen we ideeën uitwisselen, inspireren, mislukkingen en successen delen en op termijn ook producten & diensten ontwikkelen en oplossingen uitwerken waar alle stakeholders beter van worden en die geen enkele stakeholder afzonderlijk zou kunnen realiseren.

Ben jij ervan overtuigd dat HR het verschil kan en moet maken? Zat je bij het lezen van het boek de hele tijd te knikken en heb je ‘goesting’ om ook zelf aan de slag te gaan?

#ZigZagHR-Manifesto.

01

Adopt a growth mindset.

Als je toetreedt tot de #ZigZagHR-Community, ben je ervan overtuigd dat HR aan zet is, dat dit hét tijdperk is om HR opnieuw uit te vinden. Geen Calimero-verhalen met andere woorden, geen stuck-in-the-middle-sagen. Maar een trotse attitude, eager to  lead with a rebellious edge.

We verwachten dat je de growth mindset omarmt en naar HR kijkt met een hoog Pipi Langkous-gehalte, want de manier waarop je naar HR kijkt zal voor een groot deel bepalen hoe je jezelf en HR kunt ontwikkelen.

02

Get out & move.

Als je toetreedt tot de #ZigZagHR-Community, is het cruciaal dat je naar buiten gaat. Letterlijk én figuurlijk. Get out met andere woorden.

En daarmee bedoelen we losbreken uit onze comfortzone, uit onze fixed mindset en valse overtuiging dat we geen impact zouden hebben, daarmee bedoelen we ook ons bevrijden uit structuren, praktijken en activiteiten die ons (onbedoeld) tegenwerken en naar buiten komen om op zoek te gaan naar gelijkgezinden en andersgezinden.

03

Connect.

Als je toetreedt tot de #ZigZagHR-Community, verwachten we een connecting attitude met HR peers én met mensen van buiten HR, waar ook ter wereld, face to face en virtueel. Het is door te connecteren met gelijkgezinden en (vooral met) niet-gelijkgezinden dat je het meeste leert en tot nieuwe inzichten komt.

04

Learn.

Door te connecteren kom je tot nieuwe inzichten en leer je met een andere bril naar jouw situatie kijken. Toetreden tot de #ZigZagHR-Community betekent dat je tekent voor continu leren als startpunt voor je verdere ontwikkeling. Het betekent dat je jezelf A.L.T.I.J.D deze 4 vragen stelt:

  1. wat weet ik al van dit onderwerp?
  2. wat is mijn belangrijkste take away?
  3. hoe kan ik dit toepassen binnen mijn eigen context?
  4. wat is het eerste wat ik binnen de 48 uur ga doen om dat ook effectief toe te passen?

05

Break the silos.

Als je toetreedt tot de #ZigZagHR-Community erken je dat de beste HR misschien geen HR meer is en sta je open voor kennis en vaardigheden van buiten je eigen domein die je in je eigen vakgebied probeert toe te passen. Over het muurtje kijken dus. Je gaat ‘beyond’ het conventionele, je verlaat platgetreden paden en kiest resoluut voor het onzekere.

06

Experiment.

Toetreden tot de #ZigZagHR-Community betekent ook dat je open staat voor experimenteren. En experimenteren gaat verder dan innovatie! Innovation is 1% inspiration and 99% perspiration, zei Thomas Edison en hij had gelijk. Creatieve mensen aantrekken en brainstormings organiseren zal innovatie zeker doen toenemen, maar het is geen garantie op succes. Experimenteren  is noodzakelijk om te zien hoe dat nieuwe idee werkt.

07

Define, measure, implement.

Om te kunnen bepalen of nieuwe HR activiteiten, waarmee je experimenteert, effectief of succesvol zijn, hanteer je altijd de define-measure-implement vuistregel. Dat is de 7de afspraak binnen het #ZigZagHR-Manifesto:

  1. define: wat bedoel je met het concept dat je wil hanteren (definieer)
  2. measure: hoe ga je meten of het concept succesvol is (meten)
  3. implement: je moet het concept nadien ook uitproberen en concretiseren

Met andere woorden: om te bepalen of een progressieve HR-activiteit waarmee je experimenteert succesvol is, moet je eerst conceptualiseren binnen je eigen context (bedrijfscultuur, sector, levensfase,…), heb je evaluatiecriteria nodig die je op voorhand afspreekt en op basis waarvan je succes kan meten en heb je nood aan voldoende resources en structuur om te kunnen ondersteunen en te schalen indien succesvol.

08

Share lessons learned.

Toetreden tot de #ZigZagHR-Community betekent dat je niet alleen ideeën deelt, maar ook lessons learned. De tijd van het blindelings overnemen van praktijken van andere bedrijven in copy-paste formaat ligt al ver achter ons. Als lid van de community deel je kennis en ervaring met HR peers en niet HR professionals, ook van buiten je eigen organisatie.

09

Believe in serendipity.

Serendipity ligt aan de oorsprong van heel wat ontdekkingen die per toeval gedaan zijn: denk aan penicilline, de magnetronoven, post-its,… In het bedrijfsleven is serendipity van grote waarde als vermogen om kennis te creëren door inzichten van medewerkers beschikbaar te stellen voor het volledige bedrijf. Toetreden tot de #ZigZagHR-Community betekent dat je serendipity omarmt.

10

Find the HR sweetspot.

Toetreden tot de #ZigZagHR-Community betekent tot slot dat je de ethische waarden van je HR-activiteiten hanteert. Onze moeilijkste beslissingen komen wanneer de belangen van de stakeholders in conflict zijn met elkaar. Toetreden tot de #ZigZagHR-Community staat gelijk aan het streven naar de HR sweetspot waarbij beslissingen goed zijn voor bedrijf en medewerkers.

#ZigZagHR, dé HR-community voor progressieve HR professionals in België, connecteert HR professionals en leidinggevenden op maandelijkse events, inspireert over de toekomst van HR door het delen van best & next practices online én in een maandelijks tijdschrift  en geeft richting hoe HR zichzelf heruit kan vinden en welke mindset en skillset daarvoor nodig zijn. 

#ZigZagHR-Nieuwsbrief© 2021 Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door Kreatix. In opdracht van LICEU BVBA

#ZigZagHR